Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


 

Hierna volgt een aantal vragen en antwoorden met betrekking tot staalconstructies. 

Hebt u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord. Telefoonnummer 0342-40 11 55.

 

Wat zijn de voordelen in bouwen met staal?

Een draagconstructie uit staal is in 95% van elle gevallen de meest duurzame en economische keuze. Staal is flexibel, demontabel en uiterst geschikt voor hergebruik. Omdat staal een relatief slank en licht product is in vergelijking met hout of beton, wordt staal vaak toegepast als draagconstructie. Staal is goed na te bewerken en behoudt haar kracht in de gehele levenscyclus.

 

Hoe ontwikkelt de staalprijs zich?

Staalprijzen zijn erg afhankelijk van de grondstofprijzen zoals ijzererts en cokes. Bij dalende prijzen van deze componenten, zal de staalprijs ook dalen. Andersom geldt dit ook. 

 

Hoe wordt staal geconserveerd?

Staalconstructies  worden geconserveerd om de levensduur te verlengen. De meeste staalconstructies worden of thermisch verzinkt, of gespoten, of gepoedercoat. Een combinatie van deze systemen is ook mogelijk. Afhankelijk van de gebruiksklasse waarin een constructie staat, wordt een conserveringssysteem geadviseerd.

 

Wat is thermisch verzinken?

Als een staalconstructie wordt verzinkt of gegalvaniseerd, wordt het staal ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink. Het staal en het zink vormen dan samen een beschermende zinklegeringslaag. Deze laag voorkomt zelfs corrosie bij krassen en deuken. Ook moeilijk bereikbare delen en roestgevoelige kanten worden tijdens dit proces optimaal beschermd. Thermisch verzinken is voor staalconstructies de meest duurzame behandeling. 

 

Wat is een duplex systeem?

Een staalconstructie behandeld met een duplex systeem is een verzinkte en gecoate (natlakken of poedercoaten) staalconstructie. Het duplex systeem is de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie. Bovendien is een duplex systeem uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden. Het synergetisch effect van een verzinkte ondergrond en een goed poedercoat- of natlaksysteem resulteert in een uitzonderlijk lange levensduur, langer dan de som van de beschermingsduur van beide systemen afzonderlijk. Een duplex systeem zegt niets over het aantal lagen verf.

 

Wat is natlakken?

Bij natlakken wordt verf op de materialen gespoten. Een standaard natlaksysteem is een zinkfosfaatprimer, met 70-80 mu aangebracht. Verfleveranciers hanteren standaard huiskleuren, waaruit klanten kunnen kiezen. Het materiaal wordt voor het spuiten gereinigd door er met hoge snelheid straalgrid op te werpen, tot een reinigingsgraad SA 2,50. Dit is belangrijk omdat de coating optimaal moet hechten. Afhankelijk van de toepassing is er keuze uit een aantal natlaksystemen op basis van alkydhars-, epoxy- of bijvoorbeeld polyurethaanverven. De systemen kunnen in één of in meerdere lagen verf aanbrengen. 

 

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is een proces waarbij staalconstructies worden voorzien van een beschermlaag in kleur. Voordat de producten kunnen worden voorzien van een coating, dienen ze te worden gestraald. Er is geen water of oplosmiddel nodig om de verf aan te brengen. Hierdoor is deze vorm van coaten enorm duurzaam. Er ontstaat een harde coating, kleurvast. Poedercoating wordt met lucht gemengd en elektrostatisch aangebracht. Doordat tijdens het spuiten de poederverfdeeltjes elektrostatisch geladen worden, hecht het zich aan alles waar het de lading weer kwijt kan raken. 

 

Wat is BIM engineering?

BIM staat voor Bouw Informatie Model. Alle relevante informatie wordt in 1 database vastgelegd. Ontwerpers werken integraal samen in een drie dimensionaal model. Het grote voordeel van BIM is dat er minder fouten ontstaan tijdens de uitvoering. 

 

In welke kwaliteiten worden staalconstructies geleverd?

Staalconstructies worden veelal in de volgende kwaliteiten geleverd: S235, S275, S355, S460. Elke kwaliteitsvorm heeft haar eigen specifieke eigenschappen en bewerkingsvoorschriften. Constructeurs kunnen u adviseren over het gewenste materiaal gebruik. Staalconstructies worden geoptimaliseerd in toepassingsvorm en detaillering. 

 

Wat houdt CE certificering in?

Sinds juli 2014 is het verplicht om staalconstructies onder een CE keurmerk te leveren. Afhankelijk van de gekozen gevolgklasse, worden staalconstructies geleverd in de volgende excecutieklasses: EXC1, EXC2, EXC3, EXC4. Elke klasse heeft haar eigen specifieke voorschriften. Bedrijven zijn gecertificeerd in de verschillende klasses. Meer informatie, klik hier 

 

Wat zijn de geldende toleranties voor staalconstructies?

Staalconstructies worden geleverd volgens de NEN-EN-1090-2:2011. In deze norm zijn voor zowel de productie als ook de montage de toleranties vastgelegd.

 

Wat zijn de verschillen in uitvoeringsklassen?

Vanuit de NEN-EN 1090 zijn er 4 uitvoeringsklassen of excecutieklassen voor staalconstructies: EXC1, EXC2, EXC3 en EXC4. De uitvoeringsklase wordt bepaald aan de hand van de gevolgklasse waarin een staalconstructie is ontworpen. Meer informatie, klik hier

 

Neem contact met ons op

Contact


Van den Brink Staalbouw Barneveld BV

(hoofdkantoor)

De Landweer 1
3771 LN Barneveld (NL)

KvK nr: 55034675

 

Van den Brink Staalbouw Nijverdal BV

Anders Celsiusstraat 17

7442 PB  NIJVERDAL (NL)

KvK nr: 70971099

 

Centrale ligging