Milieuvriendelijke poedercoating maakt circulaire constructie mogelijk

06-11-2020

Het nieuwe bedrijfspand van uitgeverij Davo in de koekstad heeft een staalskelet dat volledig demontabel is. Dat moet ook wel, want Circulairstaal geeft een garantie af dat ze het staal aan het einde van de levensduur van het gebouw terugkopen.

Geen enkele verbinding is gelast, alle profielen zijn bevestigd met boutverbindingen. Bijzonder is verder dat het staalwerk ook echt oogt als staal: het is voorzien van een transparante coating. “Het is een vorm van een poedercoating die door een milieuvriendelijk proces tot stand komt”, vertelt Aniek Averesch van Circulairstaal, dat een concept is van Van den Brink Staalbouw. “We hebben bijvoorbeeld geen verontreinigende chemicaliën en cfk’s nodig en hoeven niet eens meer te stralen. Kortom, het is een uitgeklede poedercoating die het staal toch goed beschermt.”

Geen straalafval

Geen straalafval meer dus. Dat is een opsteker, want nuttig hergebruik van gebruikt – verontreinigd – straalgrit bestaat niet. Bovendien worden het energieverbruik en CO2-verbruik van de straalmachine uitgespaard.

In Biocoat zitten verder geen kleurstoffen. Ook dat heeft te maken met de terugkoopgarantie. “Want als je een staalconstructie krijgt aangeboden die felblauw is, vind je minder snel een architect die toevallig net een blauwe constructie wil”, legt Averesch uit. Juist met het oog op dat soort hele praktische drempels wilde Circulairstaal voor zijn staal een kleurloze coating die bovendien dun kan worden aangebracht. Want dan kan desgewenst voor het volgende gebruik van de constructie alsnog een gekleurde poedercoating worden aangebracht.

Patentaanvraag

De staalprofielen worden voorzien van een minder dikke poederlaag dan gebruikelijk bij een reguliere poedercoating. Wat de precieze samenstelling van het poeder is wil Averesch niet kwijt. “We zitten nog middenin in de patentaanvraag.” Maar er is in ieder geval vertrouwen in het product. “Een staalconstructie die met Biocoat is afgewerkt kent geen mindere kwaliteit dan een traditionele staalconstructie.”

Met Van Merksteijn, specialist in staalcoating, is ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de innovatieve coating. Uit twee ontwikkelde procedés kwam het geselecteerde product als beste uit de bus. Het poeder daarvan hecht het best op een gewalst profiel. Er is nog onderzoek gaande naar verdere verbetering. Verder is onderzoek gaande naar een brandwerende versie van Biocoat en een derde variant van de circulaire coating.

Geschikt voor binnensituaties

De dekkende coating is geschikt voor alle staalconstructies in binnensituaties waarbij de luchtvochtigheid maximaal 40 procent is. In principe gaat het om verwarmde gebouwen zoals kantoren, winkels en scholen (classificatie C1) en onverwarmde gebouwen waar condensatie kan optreden, zoals opslag- en distributiecentra (classificatie C2). In de praktijk wordt vooral gemikt op logistieke en distributiecentra, want daar zit de kracht van het bedrijf.

In het bedrijfspand van uitgeverij Davo is zo’n 180 ton ‘circulair’ staal gebruikt. Zonder het herbruikbare skelet had het gebouw nooit het stempel van ‘circulair gebouw’ gekregen. Om het allemaal nóg meer circulair te maken is Circulairstaal onderdeel van een totaalconcept met ook demontabele betonplinten en dak- en gevelbeplating. Het concept is specifiek gericht op warehouses en logistieke centra. “Want als de schil niet wordt teruggenomen, kunnen we het staal er ook niet uit halen”, zegt Averesch.”Dan gaat uiteindelijk tóch de sloopkogel erin.”

Circulaire schil

De ‘circulaire gebouwschil’ die eraan komt, wordt straks met de staalconstructie als één product aangeboden. Alle elementen worden demontabel en iedere leverancier geeft een terugkoopgarantie en restwaarde af. Falk levert in samenwerking met Insus CradleCore sandwichpanelen met refurbished PIR-isolatie. De betonelementen bestaan voor 50 tot 100 procent uit betongranulaat.

Hoe de terugkoopgarantie in de praktijk uitpakt? Simpel, in de offerte staat straks keurig het bedrag vermeld dat de eigenaar terugkrijgt voor het staal, de sandwichpanelen en de betonplinten aan het einde van de levenscyclus van het gebouw.

Er staan inmiddels een paar vervolgprojecten op stapel met Biocoat en met de circulaire gebouwschil. Voor ontwikkelaars van duurzame gebouwen is het interessant dat de Biocoat producten worden geleverd met LCA’s en dat ze worden geregistreerd in de Nationale Milieudatabase. “En transparant staal is ook gewoon mooi”, vindt Averesch. “Het ziet er super industrieel uit.”

Cookies

Om uw de beste gebruikerservaring te bieden op onze website, maken wij gebruik van cookies.

Lees meer