Fokker 7 Schiphol-Oost genomineerd voor staalprijzen

< Terug naar nieuwsoverzicht
Geplaatst op: 9 June 2016

Fokker 7 op Schiphol-Oost, het eerste logistieke gebouw ter wereld volgens het Cradle to Cradle-principe, is genomineerd voor de Nationale Staalprijs (categorie Industriebouw) 2016 en voor de  categorie-overstijgende Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2016.

Het distributiecentrum is in 2015 gebouwd op Fokker Logistics Park (Oude Meer). Alle onderdelen van het gebouw krijgen na gebruik weer waarde en worden hergebruikt. Van den Brink Staalbouwheeft hiervoor de staalconstructie ontworpen, geleverd en gebouwd.

Fokker 7 bestaat uit een logistieke hal met twee verdiepingen die volledig flexibel kunnen worden ingedeeld. Door de modulaire bouwwijze is het pand geschikt voor multi-tennant gebruik en kan het gebouw op maat van de huurder(s) worden ingericht ('Built To Suit'). Een van de belangrijke kenmerken van de Cradle-to-Cradle-filosofie in de constructie is 'design for disassembly'. Met andere woorden: de constructie is zo opgezet dat die compleet demontabel is. Voor meer projectinformatie, klik hier.

Het bijzondere van de staalconstructie is dat deze relatief eenvoudig en gangbaar is. De verbindingen zijn innovatief ontworpen, met het oog op demontage. Daarnaast zijn er courante handelsprofielen gebruikt, zodat het constructiestaal in een mogelijk volgend 'leven' is her te gebruiken voor meerdere doeleinden. Verder zijn onder andere de dak- en wandbeplating, alsmede de technische installaties zijn zo ontworpen dat alles compleet demontabel is. Daardoor is anders omgegaan met de dimensionering, het gewicht van de constructieve elementen, de staalverbindingen (gebout), de lasverbindingen (geminimaliseerd) en de dak- en gevelbeplating geschroefd in plaats van geschoten.
 
De prijswinnaars worden op de Nationale Staalbouwdag (dinsdag 11 oktober 2016) bekend gemaakt. Meer informatie over de Nationale Staalprijs, klik hier.

Delen:

Neem contact met ons op

Contact


Van den Brink Staalbouw Barneveld BV

(hoofdkantoor)

De Landweer 1
3771 LN Barneveld (NL)

KvK nr: 55034675

 

Van den Brink Staalbouw Nijverdal BV

Anders Celsiusstraat 17

7442 PB  NIJVERDAL (NL)

KvK nr: 70971099

 

Centrale ligging