Staalpillen voor krachttoer

21-05-2021 Jan Dirk Vossebelt van Van den Brink Staalbouw legt groep 8 van de Triangel in Nijverdal uit wat een kokerprofiel van staal is. Links groepsdocent Frits Tutert. © Bert Kamp

Staalpillen voor jonge bruggenbouwers van de Triangel in Nijverdal

 

NIJVERDAL - „We worden wereldkampioen!”, riep een van de jongens enthousiast. De uitdaging die staalbedrijf Van den Brink aan groep 8 van de Triangel presenteerde voor de Techniekdag, viel in vruchtbare aarde.

Uit de Twentse Courant Tubantia, Hans Brok
 

De klas van leerkracht Frits Tutert kreeg woensdagmorgen bezoek van Jan Dirk Vossebelt van Van den Brink Staalbouw, en Wim van de Merwe, lasdocent en aanjager van alles wat met staal en techniek te maken heeft. De twee kozen De Triangel uit voor een project in het kader van de Techniekdag Nijverdal/Hellendoorn. Op dinsdag 8 juni gaan basisschoolleerlingen kijken bij meer dan twintig bedrijven in hun gemeente. In veel van die bedrijven mogen ze ook zelf wat maken om de smaak van techniek te proeven.

Brug van staal

De Triangel krijgt wat extra’s. Van den Brink Staalbouw wil de leerlingen die dag een brug van echt staal laten bouwen. Vossebelt vertelde wat ze kunnen verwachten. En tegelijk ook wat een staalbedrijf is, en wat er allemaal nodig is om een product te maken.  

De leerlingen hingen aan de lippen van Vossebelt toen hij vertelde dat ze een echte brug moesten bouwen. Hij had zelfs een stuk stalen kokerprofiel meegenomen om te laten zien waar ze mee moeten werken. Het gesprek met de klas leidde soms tot grappige antwoorden. Zoals op de vraag wie er weet waar Van den Brink Staalbouw staat. „Bij de McDonald’s”, zei een van de leerlingen. „Ja, die plek kennen jullie natuurlijk wel”, antwoordde Vossebelt. 

Hij liet een filmpje zien uit het Jeugdjournaal over de brug in Groningen waar een schip tegenaan was gevaren. „Jullie moeten helpen een nieuwe brug te maken”, luidde de opdracht. Toen hij iets later ook vertelde dat ze echt mogen lassen, begonnen bij sommige jongens de ogen al te glimmen. „Maar er zijn natuurlijk meer mensen nodig”, ging hij verder. Hij noemde de tekenaar, de werkvoorbereider, de calculator. „Wie weet wat een calculator is?” Een leerling stak zijn vinger op en zei: „Dat is de penningmeester van de brug.” Dat vond Vossebelt wel een goeie. „Ja, eigenlijk wel, hè?”

Groepjes

De klas wordt in vijf groepen verdeeld, die elk een brug moeten maken. Op de Techniekdag zelf gaan ze dan bij Van den Brink aan de slag om hun ontwerp in elkaar te bouwen. Liefst 3 meter lang moet de constructie worden en 60 centimeter breed. De rest mogen ze zelf uitzoeken. Minimaal twee personen moet de brug kunnen dragen. Aan het einde van de dag mogen de ouders ook komen kijken bij het staalbedrijf.  Het winnende groepje van de bouwklus mag op kosten van het bedrijf een dagje naar techniekmuseum Nemo in Amsterdam. 

Om de ongeveer twintig leerlingen alvast op te peppen kregen ze een potje met ‘staalpillen’ van het bedrijf. Op het potje staat de opbeurende zin: ‘Het staal van Brink Staalbouw bevat het juiste ijzergehalte voor een flinke dosis werkplezier’.  In het potje zat weliswaar felgekleurd snoep, maar dat mocht de pret niet drukken. Groep 8 is er helemaal klaar voor. En Van den Brink hoopt natuurlijk zo nog wat techniektalent over de streep te kunnen trekken.

Uit: Staalpillen voor jonge bruggenbouwers van de Triangel in Nijverdal | Hellendoorn | tubantia.nl

Fotoalbum

Cookies

Om uw de beste gebruikerservaring te bieden op onze website, maken wij gebruik van cookies.

Lees meer