Staalprijzen zijn niet gedaald na bouwvak

< Terug naar nieuwsoverzicht
Geplaatst op: 19 August 2016

Na een periode (maart-mei 2016) van enorme prijsverhogingen, zijn de staalprijzen gestabiliseerd in juni 2016. Iedereen verwachte een prijsdaling voor na de bouwvakantie. Toch is dat niet gebeurd. De staalprijzen zijn na de bouwvakantie 2016 niet gedaald.

Mondiaal

Chinese staalfabrikanten hebben in eigen land te maken met een dalende vraag. Grote hoeveelheden staal wordt wereldwijd geëporteerd. Grote landen, waaronder de Verenigde Staten reageren hierop door de importtarieven op Chinees staal te verhogen. De mondiale staalindustrie staat al enige tijd flink onder druk door overcapaciteit van met name China en de (te) lage prijzen.

Europa

De economische groei in Europa heeft het staalverbruik in de EU aangewakkerd. Volgens brancheorganisatie Eurofer is het staalverbruik in de EU in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,1 procent gestegen in vergelijking met 2015. De vraag naar staal zal in de tweede helft van 2016 vergelijkbaar zijn met de tweede helft van 2015. Door de wereldwijde overcapaciteit en de onzekere situatie in een aantal bepalende landen, blijft het risico op instabiliteit in de Europese staalmarkt groot.

Nederland

De verwachting voor de komende maanden is dat niet zozeer de prijs en verkrijgbaarheid voor staalprofielen bepalend zal zijn voor een complete staalconstructie, maar veel meer de invloed en capaciteiten van andere toeleveranciers. In de achterliggende maanden hebben we gezien dat iedereen voldoende werk heeft. Daardoor is er minder capaciteit en lopen de levertijden op. De flexibile schil met zzp'ers en kleinere bedrijven is maximaal bezet en profiteren van de grote vraag. De zinkprijs stijgt, bevestigingsmiddelen worden duurder, tarieven voor kraan en hoogwerkers worden aangepast, er zijn cao-verhogingen, etc. De kans is groot dat door genoemde factoren de komende maanden de prijzen voor complete staalconstructies zullen gaan stijgen, tot dat er weer een evenwicht is tussen vraag en aanbod.

 


Delen:

Neem contact met ons op

Contact


Van den Brink Staalbouw Barneveld BV

(hoofdkantoor)

De Landweer 1
3771 LN Barneveld (NL)

KvK nr: 55034675

 

Van den Brink Staalbouw Nijverdal BV

Anders Celsiusstraat 17

7442 PB  NIJVERDAL (NL)

KvK nr: 70971099

 

Centrale ligging