Dennis Wiersma bezoekt de Brinkies in Nijverdal
Onderwijsminister Wiersma last een haan bij Brink Staalbouw in Nijverdal en hoort wat er schort aan het vmbo-onderwijs
Bzz, bzzz, knetter, bzz doet de minister. En klaar is zijn haan. Dennis Wiersma, minister van onderwijs, kan trots zijn op wat hij maandagmiddag voor elkaar bokste bij Brink Staalbouw. Hij laste eigenhandig een kunstwerkje in elkaar. Maar niet voordat hem was verteld, wat er schort aan het vmbo-onderwijs.
Wiersma, een 37-jarige lange joviale man met rossige baard, was door Brink Staalbouw in Nijverdal uitgenodigd om het bedrijf te bezoeken. Maar ook om te horen hoe de samenwerking tussen bedrijven en scholen leidt tot meer vakmensen.
Jonge gasten met gouden handjes waar momenteel zo’n behoefte aan is. In de fabriekshal liepen er vele. Getalenteerde vaklui in de dop. Lassen, slijpen, boren, helemaal hun ding. Tillen hoeven ze er niet, want overal heeft Brink kranen en andere hulpmiddelen voor.
Meer techniek
De minister voor primair en voortgezet onderwijs was voor hij naar Nijverdal reed, in Hengelo. Ook een bedrijfsbezoek. Hij zat er dus al lekker in toen lasdocent Wim van de Merwe, gedreven als altijd, hem uitlegde hoe het vmbo meer kan doen om jongeren voor de techniek te interesseren.
Meer praktijk nodig
Het steekt hem tot op de dag van vandaag dat de opleidingen elektro, metaal en installatietechniek zijn samengevoegd in het verzamelprofiel PIE. Hij noemde het nieuwe profiel ooit ‘hamertje-tik- onderwijs’. Jongens die niks met theorie hebben en gelijk willen werken, moeten dat op het vmbo al kunnen doen. Al die breed uitwaaierende theorie, daar houden de praktische leerlingen niet van. Er is daarom meer praktijk nodig in het vmbo-onderwijs. Een evangelie dat hij sindsdien als een onvermoeibare profeet verkondigt.
Staat het aantal uren techniek inderdaad onder druk en wat zijn dan de consequenties? Wiersma gaat ernaar kijken, zei hij na afloop. Toezeggingen kon hij niet doen, maar dat het nodig is dat alle partijen de handen uit de mouwen steken om nieuwe aanvoer van handige Harry’s op gang te brengen, daar is hij het zeer mee eens.
Eigen opleiding
Brink Staalbouw is daar een mooi voorbeeld voor. Het bedrijf is vooral groot is in de bouw van bedrijfshallen. Het doet er alles aan om jongeren het metaalvak in te lokken. Ze hebben zelfs een eigen leslokaal gemaakt, waar jongens met twee rechterhanden geschoold worden. Wie dat wil, kan bij Brink Staalbouw zijn eerste lasrupjes leggen.
Minister Dennis Wiersma kan zich nu in dat rijtje voegen. Hij kwam aan het einde van de rondleiding in een hoekje terecht waar een lasopdracht voor hem was voorbereid. Na wat uitleg, laste hij voor het eerst stukken metaal aan elkaar. Bzzz, knetter, bzzz doet de minister, en klaar is de opdracht. Vast voor eeuwigheid. Hij had er duidelijk plezier in.
Motivatie
Bij het gezelschap rondom Wiersma hadden zich ook Henny van de Most en Henk Bolk gevoegd. Van de Most: „Tuurlijk is dit bezoek belangrijk. Handjes hebben we nodig. Handjes!” Wat Henk Bolk onderstreepte met persoonlijke ervaringen. „Weet je wat we nodig hebben? Jongens die willen. Als ze willen, dan kunnen we ze wel wat leren. Jongens met de juiste motivatie. En weet je waar die begint? Thuis.”