Te weinig techniek op school?

08-02-2022

Dan bouwt Brink Staalbouw in Nijverdal zelf wel een leslokaal

 

NIJVERDAL - Van den Brink Staalbouw in Nijverdal gaat in het bedrijf een eigen schoolklas maken.  In het lokaal kunnen basisscholieren en vmbo’ers kennismaken met het metaalvak. „We moeten werken aan nieuwe instroom, want in het onderwijs komen leerlingen amper met techniek in aanraking.”

Hans Brok 

Dat zegt Jan Dirk Vossenbelt, projectleider bij het bedrijf. Brink Staalbouw, in 1980 opgericht door Henk van den Brink en met een tweede vestiging in Barneveld, timmert enorm aan de weg als het om jongeren gaat. Op dit moment heeft het bedrijf achttien jonge leerlingen rondlopen.

 
 

Ze vallen onder de hoede van zijn broer Gerwin Vossenbelt, die er alles aan doet ze enthousiast te maken voor het metaalvak. Ze doen het zo goed dat ze volop in de race zijn om beste leerbedrijf van Nederland te worden, en bovendien de prijs voor de beste praktijkopleider in de wacht te slepen.

Ambities krijgen vorm

Om de ambities nog meer vorm te geven, komt er nu een apart leslokaal in het bedrijf. Inclusief lasapparatuur en andere dingen die een leslokaal zoal nodig heeft. De realisatie daarvan is mogelijk door een op handen zijnde uitbreiding. Dit jaar komen er vier grote hallen op het terrein bij, waarmee het bedrijf uitdijt naar zo’n 15.000 vierkante meter. Het bedrijf is een van de grootste bouwers in Nederland en is gespecialiseerd in megahallen. 

 

Jaarlijks komt er in Nijverdal een miljoen kilo staal voorbij, vooral in de vorm van lange stalen balken. De afhandeling en verwerking daarvan zijn een grote uitdaging, en daarom moet er nu flink worden bijgebouwd. Dat doen ze uiteraard zelf. De grond hadden ze al in bezit.

Noodzaak tot opleiden

Door die uitbreiding is er ruimte voor een leslokaal. In zekere zin is dat een voortzetting van al langer lopende projecten waarbij scholen een kort bezoekje brengen aan het bedrijf. Vossebelt is meer dan ooit doordrongen van de noodzaak om de leerlingen zelf bij de kladden te grijpen, en ze te laten zien wat het metaalvak inhoudt. 

Lasdocent Wim van de Merwe, die bij het project betrokken is, vult daarop aan: „Helaas laat het onderwijs de laatste jaren veel steken vallen. Wij proberen die leemte in het onderwijsaanbod nu zelf op te vangen.” 

Hij schetst hoe de techniek gaandeweg uit het onderwijs is verdwenen. Op de basisscholen is er amper nog aandacht voor en ook op de vmbo’s heeft de samenvoeging van elektro, metaal en installatietechniek (PIE) weinig goeds gebracht. In de onderbouw is het grotendeels verdwenen, en in de bovenbouw zuchten de afdelingen onder bezuinigingen en het grote tekort aan docenten. Niet alleen vergrijst de populatie, maar ook kiezen docenten vaak eieren voor hun geld en stappen over naar het mbo, waar ze wel vakgericht les kunnen geven.

Popelen

Vossebelt: „Het gevolg is dat leerlingen bijna niet meer met techniek te maken krijgen. Ze weten niet wat voor mogelijkheden er zijn en komen niet meer in bedrijven. Dat is jammer, want er is een flinke groep jongeren die staat te popelen om met de handen te werken. Dat merken we als de leerlingen hier langskomen. Als je ze zelf eens laat lassen, of iets met hun handen laat maken, dan bloeien ze helemaal op. Er zijn meer dan genoeg jongeren die dit mooi werk vinden, maar ze weten niet dat het er is. Dat gat, die leemte in het onderwijs, daar willen we wat aan doen. We pakken de handschoen op, en halen ze hier naar toe.”

Als Vossebelt de grote bedrijfshal laat zien met de honderden tonnen staal, valt op dat er relatief veel jonge mensen rondlopen. Het lijkt wel de jeugdopleiding bij Ajax. Hij vindt de vergelijking zo gek nog niet. „Zo moet je het wel een beetje zien. Op zaterdag komen veel jongeren hier helpen. Om schoon te maken, maar ook om het lassen te leren. Zo raken ze enthousiast. Soms is op zaterdag onze kantine bijna te klein voor al het volk dat hier rondloopt.”

Het gevolg van al die inspanning is dat de gemiddelde leeftijd in het bedrijf relatief laag is. „Ik schat dat onze werknemers gemiddeld tussen de 25 en 35 jaar zijn. Voor een bedrijf als dit, is dat heel erg laag. We zien dus dat onze inspanningen vruchten afwerpen.”

 

Uit TC Tubantia d.d. 08-02-2022

Te weinig techniek op school? Dan bouwt Brink Staalbouw in Nijverdal zelf wel een leslokaal | Hellendoorn | tubantia.nl

 

 

Fotoalbum

Cookies

Om uw de beste gebruikerservaring te bieden op onze website, maken wij gebruik van cookies.

Lees meer